Salep Çeşitleri
Salep, orkideler familyasına ait Ophyrus, Orchis, Dactylorhiza, Serapias vs. cinslerinden kimi bitkilerin toprak altındaki yumrularından elde edilir. Ülkemizde daha çok Serapias ve Orchis Ophyrus türleri kullanılmaktadır. Çiçeklenme zamanlarında çapayla sökülerek toplanan salep yumruları su ile yıkanarak temizlenir. Ardından ipe dizilerek ya da dizilmeden su ya da sütle kaynatılırlar. Salep yumruları açık havada kurutularak ve sonrasında öğütülerek toz halini alırlar. Elde edilen toz salep, kullanılacak hale gelen saleptir. Peki, salep çeşitleri neler?
Salep Çeşitleri Nelerdir?
Salep kış aylarında hemen hemen herkesin aklına gelen, çok sevilen ve lezzetli bir içecek olarak öne çıkar. Hem dondurma hem de içecek hammaddesi olan salebin ülkemizde tüketimi çok yüksektir. Ayrıca, üretim yerlerine göre farklı salep çeşitleri bulunmaktadır.
Türkiye’de çok bilinen meşhur salep çeşidinden biri Bucak Salebi olmaktadır. Burdur ilinin ilçesi olan Bucak'ta Salebin Borsası vardır. Bucak’ın toros dağları eteklerindeki yerlerin ikliminden, yeryüzü şekillerinden ve havasından dolayı burada yetişen salebin tadı bambaşkadır, Meşhur Bucak Salebi olarak da bilinmektedir.. Daha sonra Maraş salebi de çok bilinmektedir. En büyük sebebiyse Maraş dondurmasının hammaddesini oluşturmasıdır. Bunların yanında Muğla, Antalya, Akdağ Madeni Hakkari, Muş, Van, Siirt ve Kastamonu yörelerinin salepleri de bilinen saleplerin arasında yer almaktadır.
Salep yetiştiriciliği ile yüksek kazançlar elde edildiğinden son yıllarda çok popüler hale gelmiştir. Kışın sıcak bir içecek olarak tercih edilse de saleplerin büyük bir kısmı dondurma yapmak için kullanılır. Bu da yaz aylarında salebe olan talebi artırır.
Yetiştirme Yerlerine Göre Salep Çeşitleri
Salep ile ilgili bilinmesi gereken en önemli ve salep fiyatını etkileyen etmenlerin en başında gelen bir faktör vardır. Bu da salebin yetişme alanıdır. Genel olarak ikiye ayrılırlar. Bunlardan birisi yüksek dağlarda yetişen dağ salebi diğeri çayırlarda yetişen çayır salebidir.
Dağ Salebi
Yüksek dağlık bölgelerde yetişen dağ saleplerinin yumruları diğer çeşitlere göre daha büyüktür. Ülkemizin çeşitli yörelerinde yetişmektedir. Yörelere göre görüntü bakımından farklılıklar göstermektedir. Kalitesi ve kıvamlandırma özelliği yüksek, değerli bir saleptir.
Çayır Salebi
Çayırllık alanlarda yetişen saleplere çayır salep denilmektedir. Türkiye'nin bir çok bölgesinde yetişmektedir. Dağ salebine göre biraz daha küçük formları mevcuttur. En küçük olanlarına arpa salep de denilmektedir.
Çatallı Salep
Kalitesi ve kıvamlandırma özelliği yüksek olan salep türlerindendir. Salebin görüntüsünün çatal şeklinde gövdeden sonra 2 ye ayrılarak uzamasından dolayı çatallı salep olarak zikredilmektedir. Daha çok Akdağ Madeni tarafında dağlık bölgelerde yetişmektedir.
İlginizi çekecek başka bir yazı