Salep Kaç Kalori?
Orkide ailesinin yumrularından yapılan salep, antik çağlardan beri hastaları iyileşme ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için kullanılmıştır. Salep; orkide bitkisinin köklerini oluşturan iki veya üç veya dört yumrudan meydana gelir. Bu yumrular nişastalı ama besleyicidir. Öğütülerek toz salep haline getirilir, daha sonra sütle karıştırılır ve sadece içecek olarak değil, aynı zamanda tatlı ve dondurma yapımında da kullanılır. Peki, salep kaç kaloridir?
Salep Kalori Miktarı Nedir?
Salep tüketimi kilo aldırır mı ve salep kaç kalori gibi soruların cevaplarını merak ediyor olabilirsiniz. Salebin düzenli tüketimi kilo aldırmaz, aksine metabolizmayı hızlandırır ve kilo vermenizi destekler. Bunun için tükettiğiniz salebin tamamen doğal ve katkısız salep olması önemli bir ayrıntıdır. Bununla birlikte salep, kalorisi oldukça düşük olan bir içecektir. Aynı şekilde salepli dondurma da diğer aromalı dondurmalara oranla daha az kalori barındırır. Burada bir dikkat etmeniz gereken husus da salep veya dondurma yaparken glikoz şurubundan uzak durup, doğal pancar şekeri ya da tatlandırıcı olarak tarçın kullanmak olacaktır. Şeker hastalarına özellikle salepli içicek ve yiyecek tüketiminde tarçın önerilmektedir.
Salebin kalorisi 20 gram salep 103 kaloridir. 27 gram karbonhidrat, 4 gram yağ ve 6 gram da protein desteği sunar. 1 litre süte 6-7 gram doğal salep yeterlidir. Bunun kalorisi de ortalama 35 kaloridir.
Salep Hakkında Bilgiler
Salep dünyanın birçok yerinde sevilen bir içecektir. Yüzyıllardan bu yana bilinir. Eski Yunanistan'da ve daha sonra Doğu Akdeniz bölgesinde tüketildi. Salep kullanılması Osmanlı İmparatorluğu döneminde devam etmiş Büyük Britanya ve Fransa'ya da tanıtılmıştır. Günümüzde ise salep ülkemizde çok popülerdir. Hatta Türkiye salebi diğer salepler arasında her açıdan fark yaratır. Turkish salab diye orta doğuda da aranan popüler bir yiyecek ve içecekdir.
Salep, eski zamanlardan beri sadece dizanteri, kuru öksürük ve yüksek ateş gibi tıbbi amaçlar için değil, aynı zamanda afrodizyak olarak da kullanıldı. Bu nedenle salep tüketiminin cinsel isteği artırdığı bilinir. Cinsel problemler için üretilen bitki bazlı ilaçların çoğunda salep bileşeni de yer almaktadır.
Antik Yunan tıp doktorları Hipokrat ve Asklepius da bitki salebini biliyorlardı ve hastalarının tedavisinde kullanıyorlardı. Bu orkidelerin kökleri yan yana duran iki soğandan oluşur. Daha küçük yumru genellikle kullanılmak üzere seçilir, böylece daha büyük yumru, nesli tükenmeyecek şekilde çiçeği beslemeye devam eder. Yumrular kurutulur ve toz haline getirilir. Salep içeceğinin yapışkan dokusu, şiddetli öksürüğün giderilmesinin yanı sıra, hastaların bağışıklık sistemini güçlendirmeye, mide ve bağırsak çeperindeki yaraları iyileştirmeye de yardımcı olur.
İlginizi çekecek başka bir yazı